10 oktober, 2008

T.A.K.K

Igår var vi på en kurs i T.A.K.K.
Det står för Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation.
Väldigt intressant och givande faktiskt.
Dom talade bla om att de flesta barn med språkstörning är pojkar, och vi var faktiskt dom enda som var där pga av en tjej. Totalt var vi 5 grupper där och till varje barn fick det följa med 4 vuxna.

I vår "grupp" var det jag, F samt två av Tillans förskolepersonal som var där.

Nu tror vi ju att Tillan kommer att börja prata såsmåningom, men enligt hur logopederna tänker så är det ett barns rättighet att kunna kommunicera och det är därför dom sätter in tecken så tidigt.
Det svåra är att Tillan inte riktigt har motoriken för många tecken, men hon har ju ändå minst 25-30 stycken som hon använder.
Hon säger ju bla "tack, gott"(två tecken, först för tack och sen för gott) när hon ätit, säger till om hon vill ha en smörgås och om hon vill ha ost eller leverpastej eller korv på.
Hon gör tecken för skor när hon vill gå ut, och tecknet för sova när hon är trött.
Tecknet för sova betyder även att hon vill se Madicken. Nåt hon börjat med själv, troligen för att i början på den filmen så sover Madicken. Lite kul tycker jag.
Hon tecknar dagis när vi ska dit och att hon lekt och kompisar när vi hämtat henne. Att hon åkt ruchkana brukar hon också tala om.

Idag började vi räkna ett, två, tre med tecken när hon skulle åka ruchkana på Öppna Förskolan.

Totalt är det fyra gånger vi ska gå på den här kursen och nästa gång är om en vecka igen.

5 kommentarer:

Ponder sa...

Jätte bra att det avsätts resurser för tecken tidigt, för det är ju en rättighet att kunna kommunicera. Ska nog börja plugga in bastecknena igen snart - vi tecknade ju med A och det börjar bli dax att börja med H. Hoppas kursen blir jätte bra och givande!

Anonym sa...

Så spännande! Va listig hon är som tecknar sådär med sovandet och Madicken, för hur ska mamman annars veta att det är just Madicken hon vill se!

Jenny sa...

Jag går också en T.A.K.K kurs just nu, och det är verkligen jätteroligt och spännande.
Barnem i vår grupp är jätteduktiga på att ta till sig tecken.
Om 2 timmar skall jag dit :)

Lollo sa...

Tycker det är facinerande att så små barn tecknar, hennes kompisar börjar blir riktigt duktiga. Sen att det finns ett "barnspråk" även när de tecknar. Men det är väl som du skriver, motoriken!

Anonym sa...

Vad spännande och framför allt givande för er och Tillan! Och vad skönt att personalen tagit Tillans rätt till fungerande kommunikation på allvar!