02 februari, 2011

Så var det visst vår tur

Nu klarade vi oss inte längre. I natt blev Tillan magsjuk. Iof den lindrigaste magsjuka hon har haft och det var ju skönt. Nu är det bara att vänta och se hur många av oss andra som blir dåliga.

Jag var inne på en blogg och läste. Den mamman som bloggar har en stor familj och de hade fått magsjuka. Hos den här mamman hade en person skrivit kommentar och förhållningssätt när man får magsjuka i familjen. Såhär stod det…

Hej. Här kommer handfasta tips att göra när det går kräksjuka i familjen. För kräksjuka ÄR det även om man bara kräks en gång ( eller bara har från magen).
Baka INGENTING under tiden ni har sjukan och vänta ett par dagar efter,viruset är ett s.k kontamineringsvirus vilket innebär att det räcker med en endaste virus som råkar följa med in i ett annat rum ( tex på dörrhandtag eller bord etc). Om då något av barnen eller du tar just på den kontaminerade ytan och stoppar fingrar i mun eller näsa så är det kört.
Viruset överlever frysning, så har du råkat få det i bullarna så kan det smitta i flera månader efter.
Handsprit dödar INTE viruset, du måste använda klorin på ALLA ytor.
Om ett barn tex spyr i ett rum så blir hela rummet fullt av viruspartiklar som lägger sig på ytor, skurar man inte bort det så blir allt kontaminerat, så tänk på att du måste tvätta alla tom mjukisdjur etc. Spyan behöver inte ens ha hamnat på saker, det sprids flera meter från själva träffstället.
Låt den sjuka ha egen handduk OCH tandkrämstub ( tänk själv om man sätter en sjuks tandborste mot tuben och tandborsen är full av virus).
Se till att den som är sjuk hålls i "karantän" i ett eget rum när den är sjuk och 2 dygn efter.
Viruset kan finnas kvar i veckor i tarmen, så handtvätt och åter handtvätt är det som gäller.
Tar du hand om ett sjukt barn ( eller är sjuk själv) så ska du INTE laga mat till andra.
Jättetufft att följa, men görs det inte så kommer ni att smitta om varandra i en ond cirkel hela tiden. Krya på er!!!!

Men alltså, gör ni såhär när ni får magsjuka? Mamman i bloggen är aningen coolare och tar det som det kommer. Att tvätta toaletten noga och ofta, byta handdukarna hela tiden och sprita händer och ev dörrhandtag och dyl gör jag. Men inte sjutton håller jag någon isolerad för att den är sjuk. Det är väl när barnen är sjuka de verkligen behöver lite extra trygghet och mys. Och inte skulle jag tvätta varenda pryl i Tillan och Toves rum för att Tillan kräktes i sin säng i natt. Nä, så farligt är det inte. Man överlever magsjuka också, även om det inte är särskilt trevligt.

2 kommentarer:

Lotta sa...

Oj, oj... Vad jag skrattade när jag läste råden. :)

Hållas i karantän? Stänga in ungen på sitt rum och låsa då eller? Rengöra ALLT? Varför inte bara plasta in hela huset och leva så? :D

Det är väl människor som lever så som BLIR sjuka. ;)

Jenny sa...

Nej :) Så gör vi inte! Vanlig normal hygien, och den som är magsjuk använder en av husets 2 toaletter och vi övriga den andra.
Överdriven bacillhysteri gör en bara sjukare tror jag!