18 april, 2009

Skrämmande fakta

I onsdags i skolan hade vi en föreläsning om (penga)spelmissbruk/beroende. Det var två killar som föreläste. Båda har suttit djupt i spelträsket och dragit på sig stora skulder. Idag jobbar dom dels på ett behandlingshem för spelmissbrukare och dels åker dom runt och föreläser i skolor och för allmänhet.

Vi fick höra både deras egna historier men även mycket fakta om hur det ser ut med spelandet i dag.

Vet ni att i Sverige omsätts det 50 miljarder kronor varje år på spel. Ja, du läste rätt femtio miljarder. Vi är ca 9 miljoner människor så i snitt lägger alla människor ca 500:- var i månaden på spel. Men det förstår vi ju att alla inte gör så då kan ni ju tänka er hur mycket de här procenten av Sveriges befolkning som spelar lägger ner.

20% av Sveriges befolkning står för 80% av spelandet…….

I  Sverige är det olagligt för utländska spelaktörer att göra reklam. Det får bara de svenska godkända göra och de är tre stycken.           
Svenska spel,
Atg och
Folkspel i Sverige AB (de 73 folkrörelserna, spel typ BingoLotto, Sverige Lotten etc)

Men slå upp en kvälltidning och läs den…jag kan lova dig att du hittar en stor annons för ett utländskt bolag (kanske inte varje dag, men ofta). Det som händer är att om tidningen publicerar en sån annons får dom böta..ganska höga belopp, sådär 50-1oo 000 kronor. Men det lägger dom bara på anonnsavgiften så är saken ur världen. Man blir ju helt mållös.

Vet ni att uppskattningsvis blir 15% av de som spelar nätpoker beroende. Och vet ni att det görs spelreklam för ca 10 miljoner kronor varje dag…….och då är ca 3 miljoner från Svenska Spel.

1996 köpte svenska staten in ca 7000 spelmaskiner sk Jack Vegas Maskiner (som ersatt enarmade banditer) och ställde ut på ställen med öl, vil och sprit tillstånd. Man märkte då att det var väldigt lite kvinnor som spelade på dessa maskiner. Jahapp, då beställdes det  nya maskiner sk Miss Vegas som var lite mer anpassade för kvinnor. Dessa ställdes ut i Bingohallar.
De här maskinerna omsatte 340 miljoner första året och efter några år 7,4 miljarder.
Behöver jag säga att de leder spelens topplista. Nätpoker kommer på andra plats. (om nätpoker ska jag skriva en annan dag)

I Sverige finns ju ett spelmonopol där bara svenska staten ska tillhanda hålla spel.
“Den Svenska spelmarknaden”:
Syfte
-Minska riskerna för spelberoende
-Bevaka att olagligt spel begränsas

Mål
-Sund och säker spelmarknad
-Tillvarata sociala skyddsintressen (åldersgräns, spelmiljö etc)
-Tillgodose efterfrågan på spel

Mmmm vet inte om jag tycker att alla dessa punkter följs riktigt jag……….men det kanske har att göra med att av dessa 50 miljarder som omsätts på spel varje år så går 6 av dom direkt tillbaka i stadskassan som vinst och endast 24 miljoner går till forskning etc. Största delen av dom miljonerna går till stödlinjen för spelberoende……
De stackarna som sitter med hundratusentals kronor i skulder får kommunerna “ta hand om” och det är frivilligt för det står ingenstans i SOL (socialtjänstlagen) att det finns skyldighet att hjälpa en spelberoende……..

2 kommentarer:

Lotta sa...

Skrämmande läsning!!! Hade föreläsarna några lösningar? Hur ska Sverige lösa detta? Eller i alla fall förbättra det. Så här kan det ju inte fortsätta.

Anonym sa...

Verkligen skrämmande läsning!